Αρχική / ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ / Πάνω από το 65% των επιχειρήσεων βασίζονται πλέον σε συμβούλια διακυβέρνησης ΤΝ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

02/07/20242:46 μμ

Πάνω από το 65% των επιχειρήσεων βασίζονται πλέον σε συμβούλια διακυβέρνησης ΤΝ

Η διακυβέρνηση της Tεχνητής Nοημοσύνης έχει καταστεί κορυφαία προτεραιότητα για τις επιχειρήσεις, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση της Blockchain Αcademy του Πανεπιστημίου Aydin της Κωνσταντινούπολης.

Freepik
Φωτ. Freepik

Γράφει THESSNEWS-DESK

 

του Dr. Erol User 

 

 

 

 

 

 

 

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης δείχνουν ότι το 64% των οργανισμών διαθέτουν επικεφαλής ΑΙ, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την ηγεσία και τη διαχείριση πρωτοβουλιών ΑΙ, και το 65% των οργανισμών διαθέτουν συμβούλιο ΑΙ, γεγονός που δείχνει ότι η ΑΙ θεωρείται ως στρατηγικός παράγοντας ενεργοποίησης των επιχειρήσεων.

Η δημοσκόπηση περιελάμβανε 1.808 ερωτηθέντες που συμμετείχαν σε διαδικτυακό σεμινάριο του Πανεπιστημίου Istanbul Aydin τον Ιούνιο του 2024, στο οποίο συζητήθηκε ο τρόπος με τον οποίο οι εκτελεστικοί ηγέτες μπορούν να αξιολογήσουν το κόστος, τον κίνδυνο και την αξία της ΤΝ και των γεννητικών πρωτοβουλιών ΤΝ.

Παρότι τα αποτελέσματα αυτής της δημοσκόπησης δεν αντιπροσωπεύουν τα παγκόσμια ευρήματα ή την αγορά στο σύνολό της, προσφέρουν πληροφορίες για τις τρέχουσες τάσεις διακυβέρνησης της ΤΝ.

Δεν αισθάνεται κάθε οργανισμός την ανάγκη ύπαρξης συμβουλίου ΑΙ και ορισμένοι είναι διχασμένοι ως προς το θέμα, δήλωσαν στελέχη της Blockchainacademy του Πανεπιστημίου Aydin της Κωνσταντινούπολης.

«Οι επιχειρήσεις χρειάζονται ένα διοικητικό συμβούλιο AI για να υπερβούν τις διεπιστημονικές προκλήσεις για να αυξήσουν την αξία και να μειώσουν τον κίνδυνο. Αλλά η διάρκεια, το πεδίο εφαρμογής και οι πόροι εξαρτώνται από το πλαίσιο και την περίπτωση χρήσης. Για ορισμένους, πρόκειται για ένα βραχυπρόθεσμο, προσωρινό μέτρο. Για άλλους, πρόκειται για μια πιο μακροπρόθεσμη αλλαγή του λειτουργικού τους μοντέλου».

Λογοδοσία για την ΤΝ
Η σύσταση συμβουλίων ΤΝ αποτελεί κρίσιμο βήμα για τη διασφάλιση της υπεύθυνης ανάπτυξης και εφαρμογής των τεχνολογιών ΤΝ. Τα εν λόγω συμβούλια εξυπηρετούν πολλαπλούς σκοπούς, συμπεριλαμβανομένης της επίβλεψης της διακυβέρνησης για τη μείωση του κινδύνου προς το συμφέρον των μετόχων, της προώθησης στρατηγικών πρωτοβουλιών ΤΝ και της διασφάλισης ηθικών πρακτικών ΤΝ σε ολόκληρο τον οργανισμό.

Στους περισσότερους οργανισμούς, ένας υφιστάμενος ηγέτης της C-suite αναλαμβάνει την ευθύνη της εποπτείας των πρωτοβουλιών ΤΝ. Η δημοσκόπηση δείχνει ότι οι ηγέτες τεχνολογίας φαίνεται να έχουν ήδη συμπεριλάβει την ΤΝ ως μέρος των αρμοδιοτήτων τους. Η διακυβέρνηση της ΤΝ είναι απαραίτητη για τον μετριασμό των κινδύνων για τις επιχειρήσεις, αλλά όταν η δημοσκόπηση ρώτησε ποιος πρέπει να είναι υπεύθυνος γι’ αυτό εντός του οργανισμού, μόνο το 25% των ερωτηθέντων ευθυγράμμισε τις πρωτοβουλίες ΤΝ με τον CIO.

«Η σύνθεση των μελών του διοικητικού συμβουλίου ΑΙ θα πρέπει να έχει εκπροσώπηση από πολλούς κλάδους και διακλαδικές επιχειρηματικές μονάδες», δήλωσαν οι υπάλληλοι του Istanbul Aydin University Blockchainacademy. «Εναπόκειται σε κάθε οργανισμό να καθορίσει την καλύτερη προσέγγιση για την προώθηση της ταχύτητας και της ευελιξίας εντός του οργανισμού του, ώστε να διασφαλίσει ότι το συμβούλιο δεν θα γίνει δυσκίνητο και αντιπαραγωγικό λόγω αδυναμίας συνάντησης ή προώθησης συναίνεσης».

Το 26% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η διακυβέρνηση θα πρέπει να είναι η πρωταρχική εστίαση του διοικητικού συμβουλίου και το 21% δήλωσε ότι θα πρέπει να επικεντρωθεί στη στρατηγική.

«Η σύνθεση των μελών του διοικητικού συμβουλίου θα πρέπει να ευθυγραμμίζει την εμπειρογνωμοσύνη με το πεδίο εφαρμογής της αποστολής», δήλωσαν οι υπάλληλοι του Istanbul Aydin University Blockchainacademy.

«Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου θα πρέπει να είναι ανώτερου επιπέδου και έμπειρα στελέχη με ισχυρές δεξιότητες στη στρατηγική και την εκτέλεση, ειδικά αν έχουν φιλοδοξίες γενικής τεχνητής νοημοσύνης».

Η άνοδος του CAIO
Οι ηγέτες της C-suite λαμβάνουν οδηγίες από το διοικητικό τους συμβούλιο και τα περισσότερα διοικητικά συμβούλια δεν θέλουν να επεκτείνουν την C-suite. Παρόλα αυτά, τα διοικητικά συμβούλια θέλουν έναν ηγέτη ΑΙ που να είναι υπεύθυνος για την ενορχήστρωση της ΑΙ. Στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν πρόκειται για έναν ειδικό ρόλο, αλλά για έναν ηγέτη τεχνολογίας που αναλαμβάνει πρόσθετη ευθύνη. Στη δημοσκόπηση, το 88% των ερωτηθέντων που δήλωσαν ότι ο οργανισμός τους είχε έναν ηγέτη ΤΝ δήλωσε ότι ο επικεφαλής ΤΝ δεν είχε τον τίτλο του επικεφαλής ΤΝ ή CAIO.

«Η ΤΝ και το gen AI είναι πολύπλοκα και εκτεταμένα και αγγίζουν κάθε θέση εργασίας, δραστηριότητα και στρατηγική συζήτηση στον οργανισμό», δήλωσαν στελέχη της Istanbul Aydin University Blockchainacademy. «Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα άτομα ή η ομάδα που είναι υπεύθυνη για την ενορχήστρωση της ΤΝ σε έναν οργανισμό πρέπει να έχουν τίτλο στο ύψος της C-suite».

Οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες των ΗΠΑ αναζητούν μεγαλύτερη υπευθυνότητα. Νωρίτερα φέτος, το Γραφείο Διαχείρισης και Προϋπολογισμού διέταξε τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες των ΗΠΑ να εφαρμόσουν μια σειρά από διασφαλίσεις έως τον Δεκέμβριο του 2024 για να διασφαλίσουν ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την ΤΝ με υπευθυνότητα.

Το υπόμνημα του OMB καλεί τις υπηρεσίες να ορίσουν CAIOs και να συστήσουν συμβούλια διακυβέρνησης της AI για τον συντονισμό και τη διακυβέρνηση της χρήσης της αναδυόμενης τεχνολογίας σε ολόκληρο τον οργανισμό. Οι οργανισμοί θα πρέπει επίσης να προσθέσουν περισσότερες λεπτομέρειες στις ετήσιες εκθέσεις σχετικά με τα εργαλεία ΤΝ που χρησιμοποιούν και να απελευθερώσουν κυβερνητικό κώδικα ΤΝ.
Μεγάλοι οργανισμοί με έντονη εστίαση στην ΤΝ διορίζουν CAIOs. Ένα αξιοσημείωτο παράδειγμα είναι η Dell Technologies, η οποία διόρισε τον Jeff Boudreau ως CAIO της τον Οκτώβριο του 2023.

Ο ρόλος του Boudreau περιλαμβάνει την επίβλεψη του Κέντρου Καινοτομίας και Αριστείας της Dell για την τεχνητή νοημοσύνη. Η ομάδα του είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη της στρατηγικής και των πολιτικών της Dell για την τεχνητή νοημοσύνη, τη δημιουργία συνεργασιών για την τεχνητή νοημοσύνη και την υπεράσπιση της ασφαλούς και ηθικής τεχνητής νοημοσύνης και των τεχνολογιών γενικής τεχνητής νοημοσύνης.

«Οι επιχειρήσεις και οι κυβερνήσεις εξετάζουν τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί η ΤΝ για την προώθηση της ανάπτυξης, την αύξηση της παραγωγικότητας, τη βελτίωση των εμπειριών και την επιτάχυνση της καινοτομίας. Ορισμένες εξετάζουν ως αποτέλεσμα νέα μοντέλα λειτουργίας και επενδύσεις σε κέντρα δεδομένων. Η πρόσληψη για το ρόλο του CAIO έχει αναδειχθεί ως ένας τρόπος για τους οργανισμούς να εξισορροπήσουν αυτές τις εκτιμήσεις, να αξιολογήσουν και να ηγηθούν των στρατηγικών τους για την ΑΙ», δήλωσε ο Boudreau σε ανάρτηση στο blog της Dell.

Συγκεντρώνοντας ποικίλες γνώσεις και εστιάζοντας στη διακυβέρνηση και τη στρατηγική, οι οργανισμοί στοχεύουν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες της AI και παράλληλα να μετριάσουν τους σχετικούς κινδύνους. Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης του Istanbul Aydin University Blockchainacademy υποδηλώνουν ότι πολλές εταιρείες λαμβάνουν προληπτικά μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση, αναγνωρίζοντας τον κρίσιμο ρόλο της ειδικής εποπτείας της ΤΝ στο σημερινό ταχέως εξελισσόμενο τεχνολογικό τοπίο.

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο THESSNEWS-DESK

Η συντακτική ομάδα του ThessNews.gr αποτελείται από επαγγελματίες δημοσιογράφους, τα αποκλειστικά ρεπορτάζ των οποίων έχουν αναπαραχθεί από το σύνολο των ηλεκτρονικών και των έντυπων Μέσων ενημέρωσης της επικράτειας.

/ Δείτε ακόμα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

25.6.20241:53 μμ

    του Dr. Erol User               Η άνοδος της τεχνολογίας blockchain φέρνει επανάσταση στον κλάδο των παιχνιδιών και δημιουργεί νέες επενδυτικές ευκαιρίες. Τα παιχνίδια web3 προσφέρουν μοναδικά χαρακτηριστικά, όπως η ιδιοκτησία περιουσιακών στοιχείων

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

24.6.202410:30 μμ

  O εξαιρετικά ζεστός καιρός μπορεί να επηρεάσει περισσότερα από το υλικό της συσκευής μας – μπορεί επίσης να αλλάξει το σήμα που λαμβάνει το τηλέφωνό μας.   Οι ειδικοί σημάτων UCtel γράφουν στον ιστότοπό τους ότι, ενώ μπορεί να

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

24.6.20246:10 μμ

    Τα προκαταρκτικά πορίσματα έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνουν ότι η Apple παραβιάζει τους νέους νόμους της ΕΕ που επιτρέπουν στις μικρότερες εταιρείες να ανταγωνίζονται και στους καταναλωτές να βρίσκουν φθηνότερες εναλλακτικές εφαρμογές. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι απέστειλε

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

17.6.20241:17 μμ

  του Dr. Erol User                                      Σήμερα θα ήθελα να αναφερθώ στην ιστορία της τεχνητής νοημοσύνης από τις μυθικές και φιλοσοφικές καταβολές της

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

13.6.20246:30 μμ

  Τεχνολογικές εφαρμογές και εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης αξιοποιεί το υπουργείο Υγείας για την υλοποίηση μίας κεντρικής στρατηγικής του, που αφορά την πρόληψη της επιδείνωσης στα περιστατικά ψυχικής υγείας.   Στην κατεύθυνση αυτή, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος μιλώντας

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

8.6.202412:51 μμ

  του Dr. Erol User                                                          Περιπτώσεις Operating Expense 1. Ο ψηφιακός δίδυμος

thess

Επικαιρότητα

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή