Αρχική / RETRO NEWS - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / 29 Ιουνίου: Η Real Μαδρίτης, ο εμπρησμός του Κάμπελ στη Θεσσαλονίκη, το Apartheid και η εξάρθρωση της «17 Νοέμβρη»

RETRO NEWS - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

29/06/20247:15 πμ

29 Ιουνίου: Η Real Μαδρίτης, ο εμπρησμός του Κάμπελ στη Θεσσαλονίκη, το Apartheid και η εξάρθρωση της «17 Νοέμβρη»

1613 Καταστρέφεται από πυρκαγιά το Globe Theater στο Λονδίνο, το οποίο είχε κατασκευάσει ο Σέξπιρ για να παίζονται τα έργα του.

Η ιστορική φωτογραφία της Τζέϊν Μάνσφιλντ με την Σοφία Λόρεν/Facebook
Φωτ. Η ιστορική φωτογραφία της Τζέϊν Μάνσφιλντ με την Σοφία Λόρεν/Facebook

Γράφει THESSNEWS-DESK

 

 

Αρχίζει σήμερα το Tour de France 2024, η διοργάνωση υπ’ αριθμόν  111, η οποία ξεκινά από την Φλωρεντία της Ιταλίας και καταλήγει στις 21 ιουλίου στη Νίκαια της Γαλλίας. Φέτος για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού, δε θα τερματίσει στο Παρίσι ή έστω κοντά στη γαλλική πρωτεύουσα εξαιτίας των προετοιμασιών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι!

 

ΓΕΓΟΝΟΤΑ 

1850 Το Οικουμενικό Πατριαρχείο αναγνωρίζει τελικά το αυτοκέφαλο της Εκκλησίας της Ελλάδος.

1920 Ο ισπανικός ποδοσφαιρικός σύλλογος Madrid FC αλλάζει το όνομά του σε Real προς τιμήν του βασιλιά Αλφόνσου ΙΓ’.

1931 Μέλη της εθνικιστικής οργάνωσης «Εθνική Ένωσις Ελλάς» βάζουν φωτιά στον συνοικισμό Κάμπελ της Θεσσαλονίκης και βιαιοπραγούν κατά των φτωχών Εβραίων κατοίκων του. Τα επεισόδια υποδαύλισε με άρθρα της η εφημερίδα «Μακεδονία».

1949 Η Νότιος Αφρική επιβάλλει το Απαρτχάιντ, αρχίζοντας με την απαγόρευση των μικτών γάμων.

1975 Ο Στίβεν Βόζνιακ δοκιμάζει τον υπολογιστή Apple I.

1986 Η Αργεντινή κατακτά το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου στο Μεξικό, καθώς επικρατεί στον τελικό της Γερμανίας με 3-2 (23′ Μπράουν, 55′ Βαλντάνο, 83′ Μπουρουσάγκα – 74′ Ρουμενίγκε, 80′ Φέλερ). Μεγάλος πρωταγωνιστής όλης της πορείας για την «αλμπισελέστε» είναι ο Ντιέγκο Μαραντόνα.

1994 Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δικαιώνει την Ελλάδα για το εμπάργκο, που επέβαλε στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

1995 Το αμερικανικό διαστημικό λεωφορείο «Atlantis» συνδέεται για πρώτη φορά με τον ρωσικό διαστημικό σταθμό «Mir».

1996 Ο Νετσμετίν Ερμπακάν γίνεται πρωθυπουργός της Τουρκίας.

2002 Συλλαμβάνεται στον Πειραιά ο Σάββας Ξηρός. Βόμβα σκάζει στα χέρια του και έτσι αρχίζει η εξάρθρωση της «17 Νοέμβρη».

Η τρομοκρατική οργάνωση ξεκίνησε τη δράση της τη νύχτα της 23 Δεκεμβρίου 1975 με τη δολοφονία του «σταθμάρχη» της CIA στην Αθήνα, Pίτσαρντ Γουέλς, έξω από το σπίτι του στο Ψυχικό. Ήταν ενεργή για 27 χρόνια, με δολοφονικές επιθέσεις που προκάλεσαν το θάνατο 23 ανθρώπων. Πολλοί και οι τραυματίες, πολυάριθμες οι εκρήξεις βομβών, οι εκτοξεύσεις ρουκετών και οι ληστείες τραπεζών, καθώς και η αποστολή προκηρύξεων με τις πολιτικές της θέσεις σε εφημερίδες μετά από κάθε ενέργεια.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ 

1900 Αντουάν ντε Σεντ-Εξιπερί, παρασημοφορεμένος αεροπόρος και συγγραφέας, γνωστός από το βιβλίο του «Ο Μικρός Πρίγκιπας», που μεταφράστηκε σε 250 γλώσσες και είναι ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα βιβλία στο κόσμο.

1929  Οριάνα Φαλάτσι, Ιταλίδα δημοσιογράφος, πολεμική ανταποκρίτρια και συγγραφέας. Είχε πάρει συνεντεύξεις από τα πιο ισχυρά και διάσημα πρόσωπα των 60’ς και 70’ς οι οποίες έχουν εκδοθεί σε βιβλίο με τίτλο «Συνέντευξη με την Ιστορία». Γνωστή στην Ελλάδα από τη σχέση της με τον αγωνιστή Αλέκο Παναγούλη.

1966  Άννα Κουρή, Ελληνίδα ηθοποιός

1969  Παύλος Δερμιτζάκης, Έλληνας ποδοσφαιριστής και προπονητής

1981  Νίνο, Έλληνας τραγουδιστής

1988  Έβερ Μπανέγκα, Αργεντινός ποδοσφαιριστής

ΘΑΝΑΤΟΙ

1907  Κωνσταντίνος Βολανάκης, από τους σημαντικότερους Έλληνες ζωγράφους του 19ου αιώνα, ο «πατέρας της ελληνικής θαλασσογραφίας».

1951  Αιμίλιος Βεάκης, ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες ηθοποιούς. Διακρίθηκε στους Βαλκανικούς πολέμους, έλαβε μέρος στην Αντίσταση κατά την Κατοχή ως μέλος του ΕΑΜ. Σταθμός στην καριέρα του θεωρήθηκε η ερμηνεία του Οιδίποδα. Μεσουράνησε στο Εθνικό Θέατρο. Πέθανε ξεχασμένος και πένης και κηδεύτηκε στο Α’ Νεκροταφείο. Μετά τον θάνατό του, αναγνωρίστηκε η τεράστια προσφορά του στο ελληνικό θέατρο.

1967 Τζέιν Μάνσφιλντ, φεύγει στα 34 της η ηθοποιός αντίπαλον δέος της Μέριλυν Μονρόε. Ήρθε στην Ελλάδα για την ταινία «Συνέβη στην Αθήνα». Στην ταινία «Γυμνός Πόθος» έκανε την πρώτη γυμνή εμφάνιση πρωταγωνίστριας σε χολιγουντιανή ταινία. Η Nο 2. του Playboy στη λίστα με τις καλύτερες Playmates ολων των εποχών!

Σκοτώθηκε, όταν το αυτοκίνητό της συγκρούστηκε με νταλίκα ενώ κατευθυνόταν με τον δικηγόρο της στη Νέα Ορλεάνη, με αποτέλεσμα η ίδια να αποκεφαλιστεί ενώ σκοτώθηκαν ακαριαία ο σύντροφός της και ο οδηγός του αυτοκινήτου.

Παντρεύτηκε τρεις φορές και απέκτησε συνολικά πέντε παιδιά, ένα από τον πρώτο της σύζυγο, τρία από τον δεύτερο και ένα από τον τρίτο. Κόρη της είναι η διάσημη ηθοποιός Μαρίσκα Χαργκιτέϊ, του τηλεοπτικού «Law & Order».

1982 Πιερ Μπαλμέν, Γάλλος σχεδιαστής μόδας

2000  Βιτόριο Γκάσμαν, Ιταλός ηθοποιός

2003  Κάθριν Χέπμπορν, Αμερικανίδα ηθοποιός

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

#TAGS:

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο THESSNEWS-DESK

Η συντακτική ομάδα του ThessNews.gr αποτελείται από επαγγελματίες δημοσιογράφους, τα αποκλειστικά ρεπορτάζ των οποίων έχουν αναπαραχθεί από το σύνολο των ηλεκτρονικών και των έντυπων Μέσων ενημέρωσης της επικράτειας.

/ Δείτε ακόμα

RETRO NEWS - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1.7.20247:15 πμ

    ΓΕΓΟΝΟΤΑ 1828 Αρχίζει η λειτουργία της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, με την επωνυμία «Λόχος Ευελπίδων», διοικητή τον Ιταλό λοχαγό Σαλτάλι. 1858 O Κάρολος Δαρβίνος και ο Άλφρεντ Ράσελ Γουάλας παρουσιάζουν τις θεωρίες τους για την εξέλιξη των ειδών στη

RETRO NEWS - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

30.6.20247:15 πμ

    Παγκόσμια Ημέρα Αστεροειδών! Αιωρούνται ή κινούνται στον Γαλαξία εδώ και εκατομμύρια χρόνια, είναι μικροί ή μεγάλοι πάντως όλοι μαζί δεν ξεπερνούν το μέγεθος της Σελήνης!   Ένας έπεσε στο Μεξικό και εξαφάνισε τους δεινόσαυρους. Σαν σήμερα, το 1908

RETRO NEWS - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

28.6.20247:15 πμ

28   Είναι Christopher Street Day, ημέρα ομοφυλόφιλης υπερηφάνειας σε ανάμνηση και προς τιμήν των γεγονότων του «Stonewall Ιnn» στη Νέα Υόρκη. To Stoinewall Inn ήταν ένα gay bar στην Christopher Street του Greenwich Village, ο τόπος που άρχισε το

RETRO NEWS - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

27.6.20247:15 πμ

`   Στις ΗΠΑ είναι Ημέρα Γυαλιών Ηλίου! Από το 1938, είναι και Διεθνής Ημέρα Helen Keller, με πρωτοβουλία του προέδρου των ΗΠΑ Φράνκλιν Ρούζβελτ. Η Έλεν Κέλρ μένει κουφή, τυφλή και δε μαθαίνει να μιλά, μετά από  σοβαρή ασθένεια

RETRO NEWS - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

26.6.20247:15 πμ

    ΓΕΓΟΝΟΤΑ  1498 Οι Κινέζοι εφευρίσκουν την οδοντόβουρτσα. 1541 Ο αιμοσταγής Ισπανός κατακτητής Φρανθίσκο Πιθάρο δολοφονείται στη Λίμα από τον γιο του πρώην συντρόφου του και μετά αντιπάλου του, Ντιέγκο ντε Αλμάγκρο. 1794 Η μάχη του Φλερίς σηματοδοτεί την

RETRO NEWS - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

25.6.20247:15 πμ

    Διεθνής Ημέρα Beatles. Είναι 25 Ιουνίου 1967, όταν τέσσερις νεαροί, ο Paul McCartney, ο George Harrison, ο John Lennon και ο Ringo Starr θα εμφανιστούν για πρώτη φορά στην τηλεόραση, στην εκπομπή «Our World» του BBC, που αναμεταδίδεται

thess

Επικαιρότητα

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή