Αρχική / RETRO NEWS - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / 28 Ιουνίου: Ένα δάγκωμα στο αυτί, ένα πανάκριβο γάντι, ο Έλον Μασκ και ο Λάμπρος Κωνσταντάρας

RETRO NEWS - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

28/06/20247:15 πμ

28 Ιουνίου: Ένα δάγκωμα στο αυτί, ένα πανάκριβο γάντι, ο Έλον Μασκ και ο Λάμπρος Κωνσταντάρας

1859 Διεξάγονται στο Νιούκαστλ της Αγγλίας τα πρώτα καλλιστεία σκύλων!

Φεύγει από τη ζωή αφήνοντάς μας δεκάδες ταινίες για να τον θυμόμαστε, ο Λάμπρος Κωνσταντάρας - ΣKAI
Φωτ. Φεύγει από τη ζωή αφήνοντάς μας δεκάδες ταινίες για να τον θυμόμαστε, ο Λάμπρος Κωνσταντάρας - ΣKAI

Γράφει THESSNEWS-DESK

28

 

Είναι Christopher Street Day, ημέρα ομοφυλόφιλης υπερηφάνειας σε ανάμνηση και προς τιμήν των γεγονότων του «Stonewall Ιnn» στη Νέα Υόρκη.

To Stoinewall Inn ήταν ένα gay bar στην Christopher Street του Greenwich Village, ο τόπος που άρχισε το κίνημα διεκδίκησης ίσων δικαιωμάτων για την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα. Στην Ευρώπη, αρχικά στη Ζυρίχη το 1978 και στο Βερολίνο το 1979 τιμάται η ημέρα με εκδηλώσεις.

 

ΓΕΓΟΝΟΤΑ

1838 Η Βικτώρια στέφεται βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου.

1845 Ο Άντολφ Σαξ κατοχυρώνει με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το σαξόφωνο!

1878 Έπειτα από 307 χρόνια, στη θέση της τουρκικής σημαίας υψώνεται στη Λευκωσία, η αγγλική.

1902 Το Κογκρέσο των ΗΠΑ εξουσιοδοτεί τον πρόεδρο Ρούζβελτ να αποκτήσει από την Κολομβία τα δικαιώματα για τη Διώρυγα του Παναμά.

1913 Η VII Μεραρχία απελευθερώνει τις Σέρρες. Οι Βούλγαροι αποχωρώντας, καίνε 4.050 σπίτια, 1.000 καταστήματα και 18 σχολεία και εκκλησίες.

1914 Ο Σέρβος φοιτητής, Γκαβρίλο Πρίντσιπ, δολοφονεί στην αγορά του Σεράγεβο τον αρχιδούκα της Αυστρίας, Φερδινάνδο, δίνοντας το έναυσμα για την έναρξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

1919 Υπογράφεται στο Παρίσι η Συνθήκη των Βερσαλλιών, με την οποία τερματίζεται ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Μεγάλοι ηττημένοι, οι Γερμανοί…

1926 Ο Γκότλιμπ Ντάιμλερ και ο Καρλ Μπεντς συγχωνεύουν τις εταιρείες τους και δημιουργούν την Daimler-Benz AG.

1946 Πανηγυρισμοί σε όλη τη χώρα για την απόδοση των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα.

1963 Αρχίζει να λειτουργεί η πρώτη υψικάμινος στην Ελλάδα, στη Χαλυβουργική.

1964 Δημιουργείται η Οργάνωση Αφροαμερικάνικης Ενότητας από τον Μάλκολμ Χ.

1969 Ξεσπούν επεισόδια μεταξύ αστυνομίας και ομοφυλοφίλων στο μπαρ «Stonewall» της Νέας Υόρκης. Οι αντίδραση των θαμώνων θεωρείται ορόσημο στην ιστορία του ομοφυλοφιλικού κινήματος και η 28η Ιουνίου καθιερώνεται ως Παγκόσμια Ημέρα Ομοφυλόφιλης Υπερηφάνειας.

1970 Ο Άρης Θεσσαλονίκης κατακτά το μοναδικό Κύπελλο Ελλάδας στην ιστορία του, νικώντας στον τελικό του «Καυτανζογλείου» τον ΠΑΟΚ με 1-0.

1979 Εγκρίνεται από τη Βουλή η Συνθήκη Προσχώρησης της Ελλάδας στην ΕΟΚ. Υπέρ ψηφίζουν 193 βουλευτές, κατά 104 ενώ 3 βουλευτές δηλώνουν «παρών».

1991 Το ΚΚΕ αποχωρεί από τον Συνασπισμό.

1997 Ο Μάϊκ Τάϊσον δαγκώνει το αυτί του Εβάντερ Χόλιφιλντ στον 3ο γύρο του μεταξύ τους αγώνα στο Λας Βέγκας. Παρά την ειδοποίηση του διαιτητή, δαγκώνει και το άλλο αυτί του αντιπάλου του, με αποτέλεσμα να αποβληθεί και ο τίτλος να παραμένει στα ίδια χέρια.

2007 Χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης καίγονται στην Πάρνηθα. Οι φλόγες φτάνουν σε απειλητική απόσταση από τις εγκαταστάσεις του Καζίνο, του πάρκου κεραιών και της Πολεμικής Αεροπορίας. Μετά την κατάσβεση ο απολογισμός θα είναι καταστρεπτικός.

2010 Ένας θαυμαστής του Μάικλ Τζάκσον πληρώνει 190.000 δολάρια για ένα γάντι, με διακοσμητικά κρύσταλλα Swarovski, το οποίο φορούσε ο σταρ της ποπ στη διάρκεια της περιοδείας του το 1984.

2021 Η θερμοκρασία φτάνει τους 47.9 °C στο Lytton της Βρετανικής Κολομβίας, σπάζοντας το ρεκόρ όλων των εποχών για την υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ στον Καναδά.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1712 Ζαν-Ζακ Ρουσό, Ελβετός φιλόσοφος οι θεωρίες του οποίου επηρρέασαν τον σοσιαλισμό και τον διεθνισμό.

1867 Λουίτζι Πιραντέλο, Ιταλός θεατρικός συγγραφέας που τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1934.

1912 Αμαλία Φλέμινγκ, Ελληνίδα ιατρός και πολιτικός με αντιδικτατορική δράση, σύζυγος του  Νομπελίστα μικροβιολόγου Αλεξάντερ Φλέμινγκ. Αν και δεν τον χρησιμοποιούσε, είχε τον τίτλο της Λαίδης, καθώς ο Φλέμινγκ ήταν Σερ.

1926 Μελ Μπρουκς, πολυβραβευμένος Αμερικανός ηθοποιός και σκηνοθέτης:  Αυτοί οι τρελοί τρελοί παραγωγοί, The Twelve Chairs, Φρανκενστάιν Τζούνιορ, Blazing Saddles, Silent Movie, History of the World, Part I, Robin Hood: Men in Tights και τόσες άλλες ταινίες.

1948  Κάθι Μπέιτς, Αμερικανίδα ηθοποιός βραβευμένη και υποψήφια με Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου και Χρυσή Σφαίρα και 7 υποψηφιότητες για Έμμυ.

1971  Ίλον Μασκ, Νοτιοαφρικανός επιχειρηματίας, επικεφαλής τεχνολογικής ανάπτυξης για την εταιρεία διαστημικής τεχνολογίας SpaceX καθώς και επικεφαλής τεχνολογικού σχεδιασμού της εταιρείας Tesla, Inc. αλλά και των SolarCity, Neuralink, Twitter, The Boring Company, ενώ ξεκίνησε την επιχειρηματική του καριέρα ως συνιδρυτής των εταιριών Zip2 και PayPal. Το 2021, έγινε ο πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη, εκθρονίζοντας τoν διευθύνοντα σύμβουλο της Amazon Τζεφ Μπέζος. Η περιουσία του εκτιμάται ότι αγγίζει τα 203 δισ. δολάρια σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg’s Billionaires Index. Απέκτησε την Αμερικανική υπηκοότητα μόλις το 2002.

Παντρεύτηκε την πρώτη του σύζυγο το 2000 και χώρισε το 2008, έχοντας αποκτήσει 6 γιους. Το 2008 γνώρισε τη δεύτερη του σύζυγο, με την οποία παντρεύτηκαν το 2010, χωρίζοντας 2 χρόνια αργότερα, ωστόσο ξαναπαντρεύτηκαν το 2013, έκαναν αίτηση διαζυγίου το 2014, την οποία τελικώς απέσυραν το 2015. Το 2021, στην τηλεοπτική εκπομπή Saturday Night Live αποκάλυψε πως έχει σύνδρομο Άσπεργκερ.

1971  Φαμπιάν Μπαρτέζ, Γάλλος ποδοσφαιριστής

1993  Τάσος Μπακασέτας, Έλληνας ποδοσφαιριστής

ΘΑΝΑΤΟΙ 

548  Θεοδώρα, σύζυγος του αυτοκράτορα Ιουστινιανού του Μέγα, η διασημότερη αυτοκράτειρα του Βυζαντίου, που από τα παρασκήνια του Ιπποδρόμου ανέβηκε στο θρόνο των Καισάρων.

1836 Τζέιμς Μάντισον, 4ος πρόεδρος και ένας από τους ιδρυτές των Η.Π.Α.

1975 Κωνσταντίνος Δοξιάδης, πρωτοπόρος Έλληνας πολεοδόμος και αρχιτέκτων μεγάλων έργων, με αντιστασιακή δράση επί Κατοχής. Υπήρξε ένα από τα βασικά πρόσωπα της ανασυγκρότησης μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ίδρυσε το Τεχνικό Γραφείο Δοξιάδη που απέκτησε γραφεία στις 5 ηπείρους και έργα σε 40 χώρες. Ένα από τα πιο γνωστά πολεοδομικά του έργα είναι η πρωτεύουσα του Πακιστάν, Ισλαμαμπάντ. Το ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλάς» στη Θεσσαλονίκη είναι επίσης έργο του. Έχει τιμηθεί με παράσημα και διεθνή βραβεία από Μ. Βρετανία, Λίβανο, Μεξικό, ΗΠΑ, Γιουγκοσλαβία, κ.α.

1985 Λάμπρος Κωνσταντάρας, Έλληνας ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου αξέχαστος από τις ταινίες «Ο τρελός τα’ χει 400», «Τι 30, τι 40, τι 50», «Η Αλίκη στο Ναυτικό»,

Κέρδισε το βραβείο Α’ Ανδρικού Ρόλου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1968 για την ταινία «Ο μπλοφατζής».

Αθλητής της ΑΕΚ, τερματοφύλακας και αθλητής στίβου σε άλματα και αγωνίσματα δρόμου ταχύτητας, κατατάχτηκε με την πίεση της οικογένειάς του στη Σχολή Υπαξιωματικών Ναυτικού στην Κέρκυρα και δραπέτευσε κολυμπώντας!

Τον έστειλε η οικογένειά του στο Παρίσι να γίνει χρυσοχόος και εκεί τον ανακάλυψε ο Γάλλος σκηνοθέτης Λουί Ζουβέ και έπαιξε σε 4 γαλλικές ταινίες! Έπαιξε στο ελληνικό θέατρο για 40 χρόνια, σε 191 παραστάσεις και σε 78 ελληνικές ταινίες.

2006 Μπόμπαν Γιάνκοβιτς, Σέρβος καλαθοσφαιριστής

2012 Νέστορας Μάτσας, Έλληνας συγγραφέας και ένας από τους πρώτους αξιόλογους σκηνοθέτες ελληνικών μορφωτικών ταινιών. Ήταν αδελφός του Αρτέμη Μάτσα.

Ασχολήθηκε με τη διάσωση του λαογραφικού υλικού της Ελλάδος και γύρισε πάνω από 70 ντοκιμαντέρ αλλά και τρεις μεγάλου μήκους ταινίες, ήταν δε ο πρώτος που έκανε λαογραφικές εκπομπές στην ελληνική τηλεόραση.

 

 

 

 

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

#TAGS:

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο THESSNEWS-DESK

Η συντακτική ομάδα του ThessNews.gr αποτελείται από επαγγελματίες δημοσιογράφους, τα αποκλειστικά ρεπορτάζ των οποίων έχουν αναπαραχθεί από το σύνολο των ηλεκτρονικών και των έντυπων Μέσων ενημέρωσης της επικράτειας.

/ Δείτε ακόμα

RETRO NEWS - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

2.7.20247:15 πμ

    Διεθνής Ημέρα UFO και επιβάλλεται να δει κανείς την κλασική ταινία «Στενές Επαφές Τρίτου Τύπου», μερικά «X-Files» ή όποια άλλη ταινία έχει θέμα εξωγήϊνους – όπως το «Ε.Τ.»! Η ημέρα «γιορτάζεται» από το 2001 και είτε πιστεύετε, είτε

RETRO NEWS - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1.7.20247:15 πμ

    ΓΕΓΟΝΟΤΑ 1828 Αρχίζει η λειτουργία της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, με την επωνυμία «Λόχος Ευελπίδων», διοικητή τον Ιταλό λοχαγό Σαλτάλι. 1858 O Κάρολος Δαρβίνος και ο Άλφρεντ Ράσελ Γουάλας παρουσιάζουν τις θεωρίες τους για την εξέλιξη των ειδών στη

RETRO NEWS - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

30.6.20247:15 πμ

    Παγκόσμια Ημέρα Αστεροειδών! Αιωρούνται ή κινούνται στον Γαλαξία εδώ και εκατομμύρια χρόνια, είναι μικροί ή μεγάλοι πάντως όλοι μαζί δεν ξεπερνούν το μέγεθος της Σελήνης!   Ένας έπεσε στο Μεξικό και εξαφάνισε τους δεινόσαυρους. Σαν σήμερα, το 1908

RETRO NEWS - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

29.6.20247:15 πμ

    Αρχίζει σήμερα το Tour de France 2024, η διοργάνωση υπ’ αριθμόν  111, η οποία ξεκινά από την Φλωρεντία της Ιταλίας και καταλήγει στις 21 ιουλίου στη Νίκαια της Γαλλίας. Φέτος για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού, δε

RETRO NEWS - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

27.6.20247:15 πμ

`   Στις ΗΠΑ είναι Ημέρα Γυαλιών Ηλίου! Από το 1938, είναι και Διεθνής Ημέρα Helen Keller, με πρωτοβουλία του προέδρου των ΗΠΑ Φράνκλιν Ρούζβελτ. Η Έλεν Κέλρ μένει κουφή, τυφλή και δε μαθαίνει να μιλά, μετά από  σοβαρή ασθένεια

RETRO NEWS - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

26.6.20247:15 πμ

    ΓΕΓΟΝΟΤΑ  1498 Οι Κινέζοι εφευρίσκουν την οδοντόβουρτσα. 1541 Ο αιμοσταγής Ισπανός κατακτητής Φρανθίσκο Πιθάρο δολοφονείται στη Λίμα από τον γιο του πρώην συντρόφου του και μετά αντιπάλου του, Ντιέγκο ντε Αλμάγκρο. 1794 Η μάχη του Φλερίς σηματοδοτεί την

thess

Επικαιρότητα

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή