Αρχική / RETRO NEWS - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / 27 Ιουνίου: Η χρονιά χωρίς Κύπελλο, η Νανά Καραγιάννη και ένας άγνωστος Έλληνας-Ιάπωνας!

RETRO NEWS - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

27/06/20247:15 πμ

27 Ιουνίου: Η χρονιά χωρίς Κύπελλο, η Νανά Καραγιάννη και ένας άγνωστος Έλληνας-Ιάπωνας!

1682 O Βενεδικτίνος μοναχός Dom Perignon ανακαλύπτει τη σαμπάνια! Γεννήθηκε στην Champagne της Γαλλίας και στο μοναστήρι ήταν επιστάτης του κελαριού!

27 Ιουνίου: Η χρονιά χωρίς Κύπελλο, η Νανά Καραγιάννη και ένας άγνωστος Έλληνας-Ιάπωνας!

Γράφει THESSNEWS-DESK

`

 

Στις ΗΠΑ είναι Ημέρα Γυαλιών Ηλίου!

Από το 1938, είναι και Διεθνής Ημέρα Helen Keller, με πρωτοβουλία του προέδρου των ΗΠΑ Φράνκλιν Ρούζβελτ.

Η Έλεν Κέλρ μένει κουφή, τυφλή και δε μαθαίνει να μιλά, μετά από  σοβαρή ασθένεια όταν ήταν νήπιο. Μαθαίνει όμως τα πάντα με ατσάλινη θέληση, ξεπερνά όλες τις αναπηρίες της και γίνεται σύμβολο. Γεννήθηκε σαν σήμερα το 1880.

 

ΓΕΓΟΝΟΤΑ 

1905 Ανταρσία ξεσπά στο θρυλικό θωρηκτό του ρωσικού στόλου «Ποτέμκιν Ταβριτσέσκι», ενώ ήταν αγκυροβολημένο έξω από την Οδησσό. Η εξέγερση καταπνίγεται στο αίμα, ωστόσο θεωρείται προάγγελος της Επανάστασης του 1917.

1913 Ναυτική μοίρα με επικεφαλής τον ναύαρχο Παύλο Κουντουριώτη απελευθερώνει την Καβάλα από τη βουλγαρική κατοχή.

1929 Ιδρύεται η Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδας, με σύμβαση μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος.

1954 Ανακοινώνεται η έναρξη λειτουργίας του πρώτου σταθμού πυρηνικής ενέργειας στον κόσμο, κοντά στη Μόσχα, στην τότε ΕΣΣΔ.

1962 Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός αναμετρούνται για το Κύπελλο Ελλάδας, στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας. Ο Ελβετός διαιτητής διακόπτει τον αγώνα μετά το 100ό λεπτό της παράτασης καθώς έχει σκοτεινιάσει και δεν υπάρχει σκορ (0-0). Οι φίλαθλοι, νομίζοντας ότι έχει οριστεί επανάληψη, μπαίνουν στον αγωνιστικό χώρο ενώ η ΕΠΟ φοβούμενη επεισόδια δεν ορίζει επαναληπτικό αγώνα, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει κυπελλούχος εκείνη τη χρονιά

1965 Προφυλακίζονται ως εμπλεκόμενοι στην υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ οι αξιωματικοί Ι. Θεοδοσίου, Γ. Δαμηλάκος, Τ. Παπαγεωργόπουλος και Θ. Τόμπρας. Την επομένη θα προφυλακιστεί ως πρωτοστάτης ο λοχαγός Αριστείδης Μπουλούκος.

1965 Αρχίζουν οι πρώτες επιχειρήσεις του στρατού των ΗΠΑ στο Βιετνάμ.

1967 Το πρώτο ATM εγκαθίσταται σε τράπεζα της περιοχής Ένφιλντ του Λονδίνου.

1976 Παλαιστίνιοι εξτρεμιστές, που έχουν επιβιβαστεί στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, καταλαμβάνουν αεροπλάνο της Air France, με 246 επιβάτες και 12μελές πλήρωμα, που έρχεται από το Τελ Αβίβ. Η περιπέτεια θα λήξει στις 4 Ιουλίου στο Έντεμπε της Ουγκάντα, με επέμβαση Ισραηλινών κομάντος.

2015 Ο Αλέξης Τσίπρας προκηρύσσει δημοψήφισμα για τις 5 Ιουλίου με ερώτημα αν πρέπει να γίνει αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας. Η πρόταση υπερψηφίζεται στη Βουλή με 178 «Ναι», 120 βουλευτές ψηφίζουν «Όχι» και δύο απουσιάζουν.

2021 Η Σαουδική Αραβία απελευθερώνει δύο ακτιβίστριες για τα δικαιώματα των γυναικών, τη Samar Badawi και τη Nassima al-Sadah, αφού εξέτισαν τις ποινές τους. Είχαν συλληφθεί τον Ιούλιο του 2018 μαζί με δώδεκα άλλες ακτιβίστριες.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1880 Έλεν Κέλερ, Αμερικανίδα ακτιβίστρια και συγγραφέας

1941 Γιάννης Πουλόπουλος, γεννήθηκε στην Καρδαμύλη, έφυγε 23 Αυγούστου 2020, ο τραγουδιστής, συνθέτης και στιχουργός.

Στα 5 του, έμεινε ορφανός από μητέρα και μεγάλωσε με τον πατέρα του. Άρχισε να δουλεύει από μικρός, πουλώντας ξηρούς καρπούς σε θερινά σινεμά και αργότερα σε οικοδομές ως ελαιοχρωματιστής και οικοδόμος, ενώ παράλληλα έπαιζε ποδόσφαιρο πότε στον Ατρόμητο και πότε στον Άγιο Ιερόθεο.

Παρακινημένος από τους φίλους του, πήγαινε σχεδόν καθημερινά σε ακροάσεις της εταιρείας Columbia, αλλά συνεχώς τον απέρριπταν χωρίς καν να τον ακούσουν. Εκείνη την περίοδο εργαζόταν σε οικοδομές και παράλληλα φοιτούσε στη νυχτερινή σχολή Ντίζελ για να γίνει ηλεκτρολόγος. Το 1962 ηχογράφησε το «Δως μου την καρδιά μου πίσω» και το «Γεννήθηκα να σ’ αγαπώ» της Πόλυ Πάνου. Η Columbia, έχοντας στο δυναμικό της μεγάλο αριθμό άγνωστων τραγουδιστών, αποφάσισε να κάνει εκκαθάριση και να κάνει νέες ακροάσεις, από τις οποίες θα κρατούσε 50 άτομα. Η επιτροπή ακροάσεων αποτελούνταν από τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Απόστολο Καλδάρα, τον Βασίλη Τσιτσάνη και τον Γιάννη Παπαϊωάννου. Ο Πουλόπουλος συμμετείχε στις ακροάσεις και διάλεξε να πει δύο δύσκολα τραγούδια του Θεοδωράκη, το «Μάνα μου και Παναγιά» και το «Παράπονο». Μόλις τελείωσε, τον πλησίασε ο Μίκης λέγοντας «Αυτόν εγώ θα τον κάνω τραγουδιστή» και τελικά ήταν ο μόνος που πέρασε την ακρόαση.

Ο Θεοδωράκης έδωσε στον Πουλόπουλο τρία τραγούδια στο θεατρικό έργο «Η Γειτονιά των Αγγέλων» του Ιάκωβου Καμπανέλλη: «Στρώσε το στρώμα σου για δυο«, «Δόξα τω Θεώ» και «Το ψωμί είναι στο τραπέζι».

Ακολουθούν συνεργασίες με όλους τους μεγάλους συνθέτες, το Νέο Κύμα, ο κινηματογράφος. Το 1972, κυνηγήθηκε από τη Χούντα με αφορμή το τραγούδι «Πάμε για ύπνο Κατερίνα», το οποίο κρίθηκε αντιστασιακό. Προκειμένου να αποφύγει τη σύλληψή του, ο Πουλόπουλος κατέφυγε σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης.

Αμέτρητες οι διαχρονικές επιτυχίες που ερμήνευσε. Το 1985 παντρεύεται τη Μπέττυ Κοκκινάκη και αποκτά την Αλεξάνδρα. Απομακρύνθηκε από το τραγούδι και ζούσε στη Βούλα και στη Νέα Κηφισιά και απείχε από κάθε είδους δημόσιες εμφανίσεις.

Έγραψε δύο ποιητικές συλλογές, ασχολήθηκε με τη ζωγραφική και τη χαλκογραφία αλλά και το ξενοδοχείο του, το «Ουράνιο Τόξο» στην Άνοιξη Αττικής. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας με κυριότερο το γλαύκωμα, το οποίο του είχε στερήσει μεγάλο μέρος της όρασής του, ενώ το 2017 είχε υποβληθεί σε αγγειοπλαστική. Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 79 ετών, όταν τον πρόδωσε η καρδιά του.

1947  Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, Έλληνας πολιτικός και αθλητής, ο «φτερωτός γιατρός» που διετέλεσε Δήμαρχος Θεσσαλονίκης

1955 Ιζαμπέλ Ατζανί, Γαλλίδα ηθοποιός που εμφανίστηκε στα 14 της στο θέατρο και στην Κομεντί Φρανσέζ στα 17. Έγινε διάσημη τη δεκαετία του 1970  από την τηλεόραση και από τον κινηματογράφο.

Έχει κερδίσει πέντε φορές το βραβείο Σεζάρ ως Καλύτερη Ηθοποιός, ένα ρεκόρ αξεπέραστο, για τις ταινίες Μια Γυναίκα Δαιμονισμένη, Ένα Φονικό Καλοκαίρι, Καμίλ Κλοντέλ, Βασίλισσα Μαργκό και Η Μέρα της Φούστας. Ήταν 2 φορές υποψήφια για Όσκαρ για τις ταινίες Η Ιστορία της Αντέλ Ουγκώ και Καμίλ Κλωντέλ.

1975  Τόμπι Μαγκουάιρ, Αμερικανός ηθοποιός, που ξεχώρισε στην «Παγοθύελλα» του Ανγκ Λι αλλά έγινε παγκοσμίως γνωστός το 2002, με την ταινία «Spiderman». Ακολούθησαν το Spiderman 2, το Spiderman 3 και το Spiderman: No Way Home.

1977 Ραούλ Γκονθάλεθ Μπλάνκο, Ισπανός ποδοσφαιριστής

1984 Χοσέ Χολέμπας, Έλληνας ποδοσφαιριστής

1985 Νίκο Ρόσμπεργκ, Γερμανός οδηγός αγώνων της Φόρμουλα 1 που αγωνιζόταν με την Mercedes έως το τέλος του 2016.

Το 2016, πανηγύρισε το πρώτο και μοναδικό Παγκόσμιο Πρωτάθλημά του, κάτι το οποίο είχε πετύχει και ο πατέρας του ο Φινλανδός Κέκε Ρόσμπεργκ το 1982.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1999 Πεθαίνει ο Γεώργιος Παπαδόπουλος, πρωτεργάτης της Χούντας των συνταγματαρχών το 1967.

2001  Τζακ Λέμον, σπουδαίος Αμερικανός ηθοποιός

2017 Nεκρή βρίσκεται στο διαμέρισμά της η παρουσιάστρια Νανά Καραγιάννη, που έφυγε στα 42 χάνοντας τη μάχη με τη νευρική ανορεξία – είχε φτάσει να ζυγίζει 26 κιλά.

2009  Σπύρος Καλογήρου, Έλληνας ηθοποιός

2016 Μπαντ Σπένσερ, ο Ιταλός ηθοποιός Κάρλο Πεντερζόλι

 

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΥ ΛΑΤΡΕΨΕ Η ΙΑΠΩΝΙΑ

1850 Ο Πατρίκιος Λευκάδιος Χερν γεννήθηκε στη Λευκάδα και πέθανε στο Τόκιο. Ήταν συγγραφέας ιρλανδοελληνικής καταγωγής που πήρε την ιαπωνική υπηκοότητα το 1896.

Γνωστός για τα βιβλία του με ιαπωνικούς θρύλους και ιστορίες φαντασμάτων, όπως το «Καϊντάν», ήταν διάσημος και στις ΗΠΑ αφού έμεινε στην Νέα Ορλεάνη 10 χρόνια και κατέγραψε ιστορίες της πόλης. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς της Ιαπωνίας!

Ήταν γιος του στρατιωτικού χειρουργού Τσαρλς Μπους Χερν και της Ρόζας Αντωνίου Κασιμάτη, Ελληνίδας ευγενικής καταγωγής από τα Κύθηρα. Ο πατέρας του υπηρετούσε στη Λευκάδα, κατά τη διάρκεια της βρετανικής κατοχής των Επτανήσων. Οι γονείς του παντρεύτηκαν με ελληνικό ορθόδοξο γάμο. Ο πατέρας του πέθανε δύο μήνες μετά τη γέννηση του Λευκάδιου. Η μητέρα του τον άφησε στη φροντίδα της θείας του συζύγου της στο Δουβλίνο.

Διάβαζε όποιο βιβλίο έπεφτε στα χέρια του και στα 16, λίγο μετά το ατύχημα που του στοίχισε την όραση από το αριστερό μάτι, τον έστειλαν σε Καθολική εκκλησιαστική σχολή στη Γαλλία. Έμαθε άπταιστα γαλλικά και θα μετέφραζε αργότερα στα αγγλικά τα έργα του Γκυ ντε Μωπασσάν, που συμπτωματικά φοίτησε στη σχολή αμέσως μετά τον Χερν.

Το 1863, πηγαίνει στο Σεντ Κάθμπερτς Κόλετζ της Αγγλίας. Η θεία του μετά θα του αγοράσει ένα εισιτήριο χωρίς επιστροφή για τη Νέα Υόρκη.  Ζούσε σε στάβλους ή αποθήκες σε αντάλλαγμα για χαμαλοδουλειές. Έγινε φίλος με έναν Άγγλο τυπογράφο, που του έδωσε δουλειά, του δάνειζε βιβλία και του έδωσε ένα παρατσούκλι, που του έμεινε για το υπόλοιπο της ζωής του: το Κοράκι, από το ποίημα του Πόε.

Με το ταλέντο του να γράφει, ο Λευκάδιος έπιασε δουλειά ως δημοσιογράφος στο The Cincinnati Enquirer και έγινε γνωστός για τις μακάβριες περιγραφές φόνων! Η Βιβλιοθήκη της Αμερικής επέλεξε μία από αυτές τις περιγραφές, το Gibbeted, για την «ανθολογία» δύο αιώνων Αμερικανικού Αληθινού Εγκλήματος, το 2008!

Στα 24, παντρεύτηκε την Αλίθια Φόλεϊ, μια 20χρονη Αφροαμερικανίδα, γάμος που παραβίαζε τον νόμο της εποχής για φυλετικά μικτούς γάμους και απολύεται. Θα χωρίσουν αλλά όχι προτού προλάβει να καταγράψει στίχους τραγουδιών που άκουσε από τους μαύρους μουσικούς και τους κάνει βιβλίο.

Το 1877, φεύγει για την Νέα Ορλεάνη και αφήνει και εκεί το στίγμα του ως δημοσιογράφος. Γράφει βιβλία που γίονται ανάρπαστα. Η εφημερίδα που δουλεύει τον στέλνει ανταποκριτή στις Γαλλικές Δυτικές Ινδίες.

Καμιάς άλλης χώρας το πρόσωπο δε μοιάζει τόσο με την Ελλάδα όσο το πρόσωπο της Ιαπωνίας - Νίκος Καζαντζάκης

Το 1890 πηγαίνει στην Ιαπωνία ως ανταποκριτής εφημερίδας, γίνεται καθηγητής σε πόλη στις ακτές της Ιαπωνικής Θάλασσας, παντρεύεται τη Σέτσου Κοϊζούμι, κόρη Σαμουράι και αποκτά 4 παιδιά: το Μουσείο Μνήμης Λευκάδιου Χερν και το παλιό του σπίτι είναι δύο από τα δημοφιλέστερα τουριστικά αξιοθέατα του Ματσούε ακόμη και σήμερα!

Θα ζήσει και στο Κουμαμότο του Κιούσου και στο Κόμπε.Το 1896 ο Λευκάδιος Χερν πολιτογραφήθηκε Ιάπωνας, παίρνοντας το όνομα Γιάκουμο Κοϊζούμι και άρχισε να διδάσκει αγγλική λογοτεχνία στο Αυτοκρατορικό Πανεπιστήμιο του Τόκιο.

Στις 26 Σεπτεμβρίου 1904 πεθαίνει από καρδιακή ανακοπή σε ηλικία 54 ετών. Οι φοιτητές του έγραψαν στην επιτύμβια στήλη:

«Στον Λευκάδιο Χερν, του οποίου η πένα υπήρξε πιο ισχυρή ακόμα και από τη ρομφαία του ένδοξου έθνους που αγάπησε, έθνους που πιο μεγάλη τιμή του υπήρξε ότι τον δέχτηκε στις αγκάλες του ως πολίτη και του πρόσφερε, αλίμονο, τον τάφο.»

 

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο THESSNEWS-DESK

Η συντακτική ομάδα του ThessNews.gr αποτελείται από επαγγελματίες δημοσιογράφους, τα αποκλειστικά ρεπορτάζ των οποίων έχουν αναπαραχθεί από το σύνολο των ηλεκτρονικών και των έντυπων Μέσων ενημέρωσης της επικράτειας.

/ Δείτε ακόμα

RETRO NEWS - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1.7.20247:15 πμ

    ΓΕΓΟΝΟΤΑ 1828 Αρχίζει η λειτουργία της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, με την επωνυμία «Λόχος Ευελπίδων», διοικητή τον Ιταλό λοχαγό Σαλτάλι. 1858 O Κάρολος Δαρβίνος και ο Άλφρεντ Ράσελ Γουάλας παρουσιάζουν τις θεωρίες τους για την εξέλιξη των ειδών στη

RETRO NEWS - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

30.6.20247:15 πμ

    Παγκόσμια Ημέρα Αστεροειδών! Αιωρούνται ή κινούνται στον Γαλαξία εδώ και εκατομμύρια χρόνια, είναι μικροί ή μεγάλοι πάντως όλοι μαζί δεν ξεπερνούν το μέγεθος της Σελήνης!   Ένας έπεσε στο Μεξικό και εξαφάνισε τους δεινόσαυρους. Σαν σήμερα, το 1908

RETRO NEWS - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

29.6.20247:15 πμ

    Αρχίζει σήμερα το Tour de France 2024, η διοργάνωση υπ’ αριθμόν  111, η οποία ξεκινά από την Φλωρεντία της Ιταλίας και καταλήγει στις 21 ιουλίου στη Νίκαια της Γαλλίας. Φέτος για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού, δε

RETRO NEWS - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

28.6.20247:15 πμ

28   Είναι Christopher Street Day, ημέρα ομοφυλόφιλης υπερηφάνειας σε ανάμνηση και προς τιμήν των γεγονότων του «Stonewall Ιnn» στη Νέα Υόρκη. To Stoinewall Inn ήταν ένα gay bar στην Christopher Street του Greenwich Village, ο τόπος που άρχισε το

RETRO NEWS - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

26.6.20247:15 πμ

    ΓΕΓΟΝΟΤΑ  1498 Οι Κινέζοι εφευρίσκουν την οδοντόβουρτσα. 1541 Ο αιμοσταγής Ισπανός κατακτητής Φρανθίσκο Πιθάρο δολοφονείται στη Λίμα από τον γιο του πρώην συντρόφου του και μετά αντιπάλου του, Ντιέγκο ντε Αλμάγκρο. 1794 Η μάχη του Φλερίς σηματοδοτεί την

RETRO NEWS - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

25.6.20247:15 πμ

    Διεθνής Ημέρα Beatles. Είναι 25 Ιουνίου 1967, όταν τέσσερις νεαροί, ο Paul McCartney, ο George Harrison, ο John Lennon και ο Ringo Starr θα εμφανιστούν για πρώτη φορά στην τηλεόραση, στην εκπομπή «Our World» του BBC, που αναμεταδίδεται

thess

Επικαιρότητα

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή