Αρχική / RETRO NEWS - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / 2 Ιουλίου: 3.000 παπούτσια, η ευθανασία, οι στολές της Ολυμπιακής και η «Barbie»

RETRO NEWS - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

02/07/20247:15 πμ

2 Ιουλίου: 3.000 παπούτσια, η ευθανασία, οι στολές της Ολυμπιακής και η «Barbie»

1961 O σπουδαίος συγγραφέας Έρνεστ Χέμινγουεϊ βάζει τέλος στη ζωή του με καραμπίνα στο Άινταχο, στα 61 του. Υπέφερε από κατάθλιψη.

Instagram
Φωτ. Instagram

Γράφει THESSNEWS-DESK

 

 

Διεθνής Ημέρα UFO και επιβάλλεται να δει κανείς την κλασική ταινία «Στενές Επαφές Τρίτου Τύπου», μερικά «X-Files» ή όποια άλλη ταινία έχει θέμα εξωγήϊνους – όπως το «Ε.Τ.»! Η ημέρα «γιορτάζεται» από το 2001 και είτε πιστεύετε, είτε όχι πως υπάρχει ζωή εκεί έξω, καλού-κακού συμφιλιωθείτε με την ιδέα…

Aρχίζει στη Σιένα της Ιταλίας, το Palio, η ιπποδρομία με δέκα αναβάτες και άλογα που φορούν παραδοσιακές στολές με τα χρώματα από φατρίες της πόλης. Αυτό είναι το Palio di Provenzano ενώ στις 16 Aυγούστου το ίδιο event, είναι το Palio dell’Assunta, προς τιμήν της Παναγίας, της Αναλήψεως της Μαντόνα.

ΓΕΓΟΝΟΤΑ

963 Ο Νικηφόρος Φωκάς ανακηρύσσεται από τον στρατό αυτοκράτορας της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

1698 Ο Τόμας Σέιβερι παίρνει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την πρώτη ατμομηχανή.

1777 Το Βερμόντ γίνεται η πρώτη πολιτεία των ΗΠΑ που καταργεί τη δουλεία.

1776 Το Ηπειρωτικό Κογκρέσο εγκρίνει ψήφισμα, με το οποίο αποκόπτει τους δεσμούς των ΗΠΑ με το βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας, αν και η επίσημη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ θα εγκριθεί στις 4 Ιουλίου.

1839 Θεμελιώνεται το νέο κτίριο του Οθωνείου Πανεπιστημίου της Αθήνας, το μετέπειτα  Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο.

1860 Ιδρύεται η πόλη Βλαδιβοστόκ στη Ρωσία.

1897 Ο Ιταλός επιστήμονας, Γκουλιέλμο Μαρκόνι παίρνει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το ραδιόφωνο.

1900 Καταγράφεται η πρώτη πτήση αερόπλοιου, του Zeppelin LZ 1,  στη Γερμανία.

1932 Η Ελλάδα υιοθετεί τη θερινή ώρα.

1937 Η Αμέλια Έρχαρτ και ο Φρεντ Νόοναν επικοινωνούν για τελευταία φορά πάνω από τον Ειρηνικό, ενώ κάνουν τον πρώτο γύρο του κόσμου με αεροπλάνο.

1953 Κηρύσσεται 48ωρη απεργία των «λιμοκτονούντων δημοσίων υπαλλήλων», όπως αναφέρει ο Τύπος της εποχής.

1964 Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Λίντον Τζόνσον, υπογράφει νόμο για τα πολιτικά δικαιώματα, με τον οποίο απαγορεύονται οι διακρίσεις σε δημόσιους χώρους.

1976 Το Βόρειο και το Νότιο Βιετνάμ, διαιρεμένα από το 1954, επανενώνονται στη Σοσιαλιστική Δημοκρατία του Βιετνάμ.

1985 Ο Αντρέι Γκρομίκο γίνεται Πρόεδρος της ΕΣΣΔ και ο Έντουαρντ Σεβαρντνάντζε τον αντικαθιστά στο υπουργείο Εξωτερικών.

1989 Ορκίζεται η κυβέρνηση υπό τον Τζαννή Τζαννετάκη, ο οποίος διατηρεί και το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εξωτερικών. Θα παραμείνει στην εξουσία έως τις 12 Οκτωβρίου του έτους.

1990 Αρχίζει το 28ο Συνέδριο του ΚΚΣΕ, το οποίο θα κρίνει το μέλλον του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και την πορεία του σοβιετικού μοντέλου.

1996 Στην Αυστραλία, η κυβέρνηση εγκρίνει τον πρώτο στον κόσμο νόμο περί ευθανασίας.

1998 Κύμα καύσωνα πλήττει την Ελλάδα, με πολύ υψηλές θερμοκρασίες:  Άργος 45 βαθμοί Κελσίου, Νέα Φιλαδέλφεια 44, Χανιά, Κύθηρα, Καλαμάτα 43.

2000 Με το χρυσό γκολ του Ντέιβιντ Τρεζεγκέ στην παράταση (103′), η Γαλλία κερδίζει την Ιταλία με 2-1 στον τελικό του Euro στο Ρότερνταμ και γίνεται η πρώτη ομάδα που μετά τον τίτλο της Παγκόσμιας Πρωταθλήτριας κατακτά και τον τίτλο της Πρωταθλήτριας Ευρώπης.

2001 Το αεροδρόμιο του Λίβερπουλ ονομάζεται «Τζον Λένον», προς τιμήν του μέλους των Beatles που κατάγεται από την πόλη.

2005 Ο Μπομπ Γκέλντορφ διοργανώνει το Live 8, με κεντρικό σύνθημα «Make Poverty History». Δίνονται 10 συναυλίες σε όλο τον κόσμο, με αφορμή τη σύνοδο του G8 στο Γκλένινγκλς της Σκωτίας, με στόχο να πιέσουν τους 8 ηγέτες των χωρών, στην απάλειψη των χρεών της Αφρικής και το διπλασιασμό της αναπτυξιακής βοήθειας.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1877 Χέρμαν Χέσε, Γερμανός συγγραφέας

1904  Ρενέ Λακόστ, Γάλλος τενίστας και επιχειρηματίας των ομώνυμων ειδών σπορ ένδυσης.

1906  Χρήστος Τσαγανέας, Έλληνας ηθοποιός

1929  Ιμέλντα Μάρκος, Φιλιππινέζα πολιτικός, σύζυγος του δικτάτορα  Μάρκος γνωστή από τα 3.000 ζευγάρια παπούτσια της!

1939  Αλέξανδρος Παναγούλης, Έλληνας πολιτικός και ποιητής

1922 Pierre Cardin, Γάλλος σχεδιαστής μόδας, ιταλικής καταγωγής που πέθανε 29.12.2020. Είναι γνωστός για το avant-garde στυλ του και για τα διαστημικά σχέδιά του. Ήταν πρωτοπόρος στη unisex μόδα.  Το 1991 ορίστηκε πρέσβης της UNESCO Goodwill.

Το 1969 ο Αριστοτέλης Ωνάσης του είχε αναθέσει την σχεδίαση των στολών των αεροσυνοδών και όλων των πληρωμάτων της Ολυμπιακής Αεροπορίας.

1947  Νίκος Απέργης, Έλληνας ηθοποιός και πολιτικός που έφυγε στις 3 Φεβρουαρίου 2012. Βραβεύτηκε για το θεατρικό έργο του «Σφουγγαράδες». Αγαπήθηκε από το κοινό από τις τηλεοπτικές σειρές Άγνωστος πόλεμος, Η γειτονιά μας, Οι Πανθέοι, Καλημέρα ζωή και Η Λάμψη. Εκλέχθηκε δημοτικός σύμβουλος επί 6 συνεχείς τετραετίες στον Δήμο Αθηναίων, διατέλεσε αντιδήμαρχος και υπήρξε μέλος της ομάδας κοινοβουλευτικού έργου πολιτισμού της Ν.Δ.

1956  Jerry Hall, μοντέλο και ηθοποιός, σύζυγος του Μικ Τζάγκερ με τον οποίο απέκτησε 4 παιδιά. Έγινε η 4η σύζυγος του Ρούπερτ Μέρντοχ το 2016 και χώρισαν το 2022.

1986  Λίντσεϊ Λόχαν, Αμερικανίδα ηθοποιός και τραγουδίστρια

1990 Μάργκο Ρόμπι, η Αυστραλιανή ηθοποιός που λατρεύτηκε πέρυσι ως Barbie!

Ξεκίνησε την καριέρα της από τηλεοπτικές σειρές, σαπουνόπερες και η πρώτη της ταινία ήταν στις ΗΠΑ το «About Time». Εμφανίστηκε στη ταινία του Martin Scorsese, «Ο Λύκος της Wall Street» με τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο, στο «Focus» με τον Γουίλ Σμιθ, στο «World War II»,«Το Μεγάλο Σορτάρισμα», «The Legend of Tarzan», «Ομάδα Αυτοκτονίας». Το 2017 πρωταγωνίστησε στην ταινία «Εγώ, η Τόνια» και κέρδισε υποψηφιότητα για Όσκαρ, Χρυσή Σφαίρα και BAFTA Α’ Γυναικείου Ρόλου.

Στα 16, έφυγε από το σπίτι της και μετακόμισε στη Μελβούρνη για να σπουδάσει υποκριτική. Για να μπορέσει να ζήσει στη Μελβούρνη, εργαζόταν ταυτόχρονα σε τρεις δουλειές, καθώς η οικογένειά της δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να την συντηρεί. Η μεγάλη επιτυχία της ταινίας «Βarbie» πέρυσι την εξοβέλισε στην κορυφή του Χόλυγουντ.

 

ΘΑΝΑΤΟΙ 

1566  Νοστράδαμος, Γάλλος αστρολόγος και συγγραφέας

1949 Γκεόργκι Ντιμιτρόφ, Βούλγαρος πολιτικός

1977  Βλαντίμιρ Ναμπόκοφ, Ρώσος συγγραφέας

1997 Τζέιμς Στιούαρτ, Αμερικανός ηθοποιός

2009  Άννα Παϊτατζή, Ελληνίδα ηθοποιός

2016 Μάικλ Τσιμίνο, Αμερικανός σκηνοθέτης

2017 Μίνωας Κυριακού, Έλληνας επιχειρηματίας και εφοπλιστής, ιδιοκτήτης του ομίλου Antenna, του Πανελληνίου Γυμναστικού Συλλόγου και πρώην Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής.

1994 O Κολομβιανός ποδοσφαιριστής Andre Escobar δολοφονείται. Πιστεύεται πως η δολοφονία του υπήρξε εκδίκηση για την απώλεια κερδών από στοιχηματικές δραστηριότητες ισχυρών καρτέλ της χώρας του, καθώς θεωρήθηκε υπεύθυνος για τον αποκλεισμό της Κολομβίας από την φάση των 16.

1999 Mario Puzzo, ο «πατέρας» του Νονού! Ο Αμερικανός συγγραφέας ιταλικής καταγωγής κέρδισε Όσκαρ για το Καλύτερο Προσαρμοσμένο Σενάριο για την πρώτη ταινία του 1972 και την δεύτερη το 1974. Ο Πούζο έγραψε επίσης το αρχικό σενάριο για την ταινία «Superman» του 1978. Το τελευταίο του μυθιστόρημα «Η Οικογένεια», κυκλοφόρησε μετά τον θάνατό του.

 

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

#TAGS:

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο THESSNEWS-DESK

Η συντακτική ομάδα του ThessNews.gr αποτελείται από επαγγελματίες δημοσιογράφους, τα αποκλειστικά ρεπορτάζ των οποίων έχουν αναπαραχθεί από το σύνολο των ηλεκτρονικών και των έντυπων Μέσων ενημέρωσης της επικράτειας.

/ Δείτε ακόμα

RETRO NEWS - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1.7.20247:15 πμ

    ΓΕΓΟΝΟΤΑ 1828 Αρχίζει η λειτουργία της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, με την επωνυμία «Λόχος Ευελπίδων», διοικητή τον Ιταλό λοχαγό Σαλτάλι. 1858 O Κάρολος Δαρβίνος και ο Άλφρεντ Ράσελ Γουάλας παρουσιάζουν τις θεωρίες τους για την εξέλιξη των ειδών στη

RETRO NEWS - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

30.6.20247:15 πμ

    Παγκόσμια Ημέρα Αστεροειδών! Αιωρούνται ή κινούνται στον Γαλαξία εδώ και εκατομμύρια χρόνια, είναι μικροί ή μεγάλοι πάντως όλοι μαζί δεν ξεπερνούν το μέγεθος της Σελήνης!   Ένας έπεσε στο Μεξικό και εξαφάνισε τους δεινόσαυρους. Σαν σήμερα, το 1908

RETRO NEWS - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

29.6.20247:15 πμ

    Αρχίζει σήμερα το Tour de France 2024, η διοργάνωση υπ’ αριθμόν  111, η οποία ξεκινά από την Φλωρεντία της Ιταλίας και καταλήγει στις 21 ιουλίου στη Νίκαια της Γαλλίας. Φέτος για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού, δε

RETRO NEWS - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

28.6.20247:15 πμ

28   Είναι Christopher Street Day, ημέρα ομοφυλόφιλης υπερηφάνειας σε ανάμνηση και προς τιμήν των γεγονότων του «Stonewall Ιnn» στη Νέα Υόρκη. To Stoinewall Inn ήταν ένα gay bar στην Christopher Street του Greenwich Village, ο τόπος που άρχισε το

RETRO NEWS - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

27.6.20247:15 πμ

`   Στις ΗΠΑ είναι Ημέρα Γυαλιών Ηλίου! Από το 1938, είναι και Διεθνής Ημέρα Helen Keller, με πρωτοβουλία του προέδρου των ΗΠΑ Φράνκλιν Ρούζβελτ. Η Έλεν Κέλρ μένει κουφή, τυφλή και δε μαθαίνει να μιλά, μετά από  σοβαρή ασθένεια

RETRO NEWS - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

26.6.20247:15 πμ

    ΓΕΓΟΝΟΤΑ  1498 Οι Κινέζοι εφευρίσκουν την οδοντόβουρτσα. 1541 Ο αιμοσταγής Ισπανός κατακτητής Φρανθίσκο Πιθάρο δολοφονείται στη Λίμα από τον γιο του πρώην συντρόφου του και μετά αντιπάλου του, Ντιέγκο ντε Αλμάγκρο. 1794 Η μάχη του Φλερίς σηματοδοτεί την

thess

Επικαιρότητα

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή