Αρχική / RETRO NEWS - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / 1 Ιουλίου: Η πριγκίπισσα Νταϊάνα, ο Μάρλον Μπράντο, το walkman και η Estee Lauder

RETRO NEWS - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

01/07/20247:15 πμ

1 Ιουλίου: Η πριγκίπισσα Νταϊάνα, ο Μάρλον Μπράντο, το walkman και η Estee Lauder

1963 Η βρετανική κυβέρνηση παραδέχεται ότι ο πρώην Άγγλος διπλωμάτης, Κιμ Φίλμπι, είχε εργαστεί ως κατάσκοπος της Σοβιετικής Ένωσης.

Σαν σήμερα γεννήθηκε η πριγκίπισσα Νταϊάνα - Facebook
Φωτ. Σαν σήμερα γεννήθηκε η πριγκίπισσα Νταϊάνα - Facebook

Γράφει THESSNEWS-DESK

 

 

ΓΕΓΟΝΟΤΑ

1828 Αρχίζει η λειτουργία της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, με την επωνυμία «Λόχος Ευελπίδων», διοικητή τον Ιταλό λοχαγό Σαλτάλι.

1858 O Κάρολος Δαρβίνος και ο Άλφρεντ Ράσελ Γουάλας παρουσιάζουν τις θεωρίες τους για την εξέλιξη των ειδών στη Linnean Society του Λονδίνου.

1867 Εθνική γιορτή στον Καναδά αφού τέθηκε σε ισχύ η Πράξη για τη Βρετανική Βόρεια Αμερική, δημιουργώντας την Καναδική Συνομοσπονδία.

1903 Ξεκινά ο πρώτος Ποδηλατικός Γύρος της Γαλλίας.

1913 Η Δράμα απελευθερώνεται από τον Ελληνικό Στρατό.

1918 Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της «Εφημερίδας των Βαλκανίων»

1921 Ιδρύεται το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας.

1942 Αρχίζει η πρώτη μάχη του Ελ Αλαμέιν κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

1960 Η Γκάνα και η Σομαλία αποκτούν την ανεξαρτησία της.

1962 Η Ρουάντα και το Μπουρούντι γίνονται ανεξάρτητα κράτη.

1967 Αρχίζει τη λειτουργία της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Κομισιόν, που αποτελεί την «κυβέρνηση» της τότε ΕΟΚ, σήμερα Ε.Ε.

1968 Υπογράφεται από 62 χώρες στην Ουάσινγκτον, το Λονδίνο και τη Μόσχα η Συνθήκη μη-διάδοσης πυρηνικών όπλων.

1979 Η Sony παρουσιάζει το Walkman.

1991 Διαλύεται επίσημα το Σύμφωνο της Βαρσοβίας.

2004 Η Eθνική Ποδοσφαίρου Ανδρών πλησιάζει ακόμη πιο κοντά στην κατάκτηση του Euro, καθώς νικά την Τσεχία με 1-0 στον ημιτελικό και περνά στον τελικό για να αντιμετωπίσει την οικοδέσποινα Πορτογαλία. Το χρυσό γκολ για τη «γαλανόλευκη» πετυχαίνει με κεφαλιά, στην εκπνοή του πρώτου ημιχρόνου της παράτασης, ο Τραϊανός Δέλλας.

2008 Στην Αγγλία απαγορεύεται το κάπνισμα σε όλους τους δημόσιους χώρους.

2013 Η Κροατία γίνεται το 28ο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

2015 Σε καθεστώς καθυστέρησης πληρωμής θέτει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την Ελλάδα, καθώς δεν αποπλήρωσε τη δόση των περίπου 1,5 δισ. ευρώ που όφειλε.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ 

1804 Γεωργία Σάνδη, Γαλλίδα συγγραφέας

1849 Αργύρης Εφταλιώτης, Έλληνας συγγραφέας

1899 Τσαρλς Λότον, Άγγλος ηθοποιός βραβευμένος με Όσκαρ Α Ανδρικού Ρόλου.

1899  Κωνσταντίνος Τσάτσος, νομικός, φιλόσοφος και πολιτικός, που διετέλεσε Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Διετέλεσε υπουργός σε πολλές κυβερνήσεις και αναδείχθηκε σε έναν από τους βασικούς συνεργάτες του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Επηρέασε σημαντικά το Σύνταγμα του 1975 όντας ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής συντάξεως ενώ θεωρείται ένας από τους βασικούς υποστηρικτές της ευρωπαϊκής ιδέας.

Καταβεβλημένος από τον καρκίνο, πέθανε στις 8 Οκτωβρίου 1987, σε ηλικία 88 ετών. Ήταν παντρεμένος με τη Λίλη Ζηρίνη και την Ιωάννα Σεφεριάδου, αδερφή του Γιώργου Σεφέρη.

1906  Εστέ Λόντερ, μία από τους πλουσιότερες αυτοδημιούργητες γυναίκες επιχειρηματίες της Αμερικής, η μόνη που συμπεριλήφθηκε στη λίστα του περιοδικού TIME με τις 20 επιχειρηματικές ιδιοφυΐες του 20ου αιώνα. Τιμήθηκε με το Αμερικανικό Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας.

Πέθανε από καρδιοαναπνευστική ανακοπή στις 24 Απριλίου 2004 στο σπίτι της στη Νέα Υόρκη. Σήμερα η εταιρεία της έχει τζίρο δισεκατομμυρίων δολαρίων σε 120 χώρες στον κόσμο.

1916 Ολίβια ντε Χάβιλαντ, Βρετανίδα ηθοποιός

1934 Σίντνεϊ Πόλακ, Αμερικανός σκηνοθέτης

1945  Ντέμπι Χάρι, Αμερικανίδα τραγουδίστρια

1961 Καρλ Λιούις, Αμερικανός αθλητής του στίβου με 10 Ολυμπιακά μετάλλια από τα οποία 9 Χρυσά  και 10 μετάλλια σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα, από τα οποία 8 Χρυσά!

1961  Νταϊάνα Φράνσις Σπένσερ, πριγκίπισσα της Ουαλίας, σύζυγος του διάδοχου του βρετανικού θρόνου Κάρολου. Θα αφήσει την τελευταία της πνοή στο Παρίσι σε ηλικία 36 ετών.

Από οικογένεια της βρετανικής αριστοκρατίας με βασιλική καταγωγή, ήταν το 4ο παιδί και η 3η κόρη του Τζον Σπένσερ, Υποκόμη Όλθορπ, και της Φράνσες Σαντ Κυντ. Το 1975, όταν ο πατέρας της απέκτησε τον τίτλο του Κόμη Σπένσερ, έγινε Λαίδη Νταϊάνα Σπένσερ. Για πρώτη φορά πέφτουν πάνω της οι προβολείς της δημοσιότητας τον Φεβρουάριο του 1981, όταν ανακοινώθηκε ο αρραβώνας της με τον πρίγκιπα Κάρολο.

Ο γάμος της με τον Πρίγκιπα της Ουαλίας έγινε στις 29 Ιουλίου 1981, στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο και την παρακολούθησαν 750 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο.

Απέκτησε δύο γιους, τον Ουίλλιαμ και τον Χάρρυ και έγινε ιδιαίτερα αγαπητή για το φιλανθρωπικό της έργο και για την υποστήριξή της στη Διεθνή Εκστρατεία Απαγόρευσης των Ναρκών Ξηράς και στην αντιμετώπιση της νόσου του AIDS.

Πήρε διαζύγιο από τον Κάρολο στις 28 Αυγούστου 1996. Η προσοχή των μέσων ενημέρωσης κορυφώθηκε και κατέληξε στον θάνατό της σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στη σήραγγα Ponte del’ Alma στο Παρίσι στις 31 Αυγούστου 1997.

Την κηδεία της παρακολούθησαν μέσω BBC, 32 εκατομμύρια άνθρωποι μόνο στη Μεγάλη Βρετανία. Ο τότε Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τόνυ Μπλαιρ στον λόγο του την ημέρα του θανάτου της Πριγκίπισσας την αποκάλεσε «Πριγκίπισσα των ανθρώπων».

Η Νταϊάνα συναντήθηκε για πρώτη φορά με τον Κάρολο, Πρίγκιπα της Ουαλίας, τον Νοέμβριο του 1977 όταν ήταν 16 ετών. Ο Κάρολος ήταν ζευγάρι με τη μεγαλύτερη αδερφή της, Σάρα. Και οι δυο ήταν καλεσμένοι ένα σαββατοκύριακο στην εξοχή το καλοκαίρι του 1980, όταν η Νταϊάνα τον παρακολούθησε να παίζει πόλο και ο Κάρολος έδειξε ένα σοβαρό ενδιαφέρον για αυτήν. Η σχέση τους συνεχίστηκε όταν την κάλεσε για ένα σαββατοκύριακο ιστιοπλοΐας στο βασιλικό γιοτ Britannia. Ακολούθησε μια πρόσκληση για το Μπαλμόραλ, την εξοχική κατοικία της βασιλικής οικογένειας στη Σκωτία για ένα σαββατοκύριακο τον Νοέμβριο του 1980, ώστε η Νταϊάνα να συναντήσει τη βασιλική οικογένεια. Στις 6 Φεβρουαρίου 1981 της έκανε πρόταση γάμου. Η Νταϊάνα δέχτηκε και ο αρραβώνας τους έγινε επίσημος στις 24 Φεβρουαρίου 1981. Επέλεξε ένα δαχτυλίδι αρραβώνων από 14 διαμάντια τα οποία περιέβαλαν ένα οβάλ μπλε ζαφείρι, δεμένα με λευκό χρυσό 18 καρατίων, του οίκου κοσμημάτων Garrard. Το 2010 το ίδιο δαχτυλίδι έγινε το δαχτυλίδι αρραβώνων της Κέϊτ Μίντλετον.

Στο γάμο, φορούσε ένα φόρεμα αξίας 9.000 λιρών με ένα τούλι 7,62 μέτρα. Στις 5 Νοεμβρίου 1981 ανακοινώθηκε επισήμως η εγκυμοσύνη της Πριγκίπισσας. Τον Ιανουάριο του 1982 η Νταϊάνα έπεσε από μια σκάλα στο Σάντριγχαμ και κλήθηκε από το Λονδίνο ο γυναικολόγος της βασιλικής οικογένειας σερ Τζορτζ Πλίνκερ. Στο νοσοκομείο Σαιντ Μαίρυ στο Πάντινγκτον του Λονδίνου γέννησε στις 21 Ιουνίου 1982 τον πρώτο γιο του ζευγαριού και διάδοχο του θρόνου Γουλιέλμο Αρθούρο Φίλιππο Λουδοβίκο.

Ένας δεύτερος γιος, ο Ερρίκος (Χάρρυ) Κάρολος Αλβέρτος Δαβίδ, γεννήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 1984. Υπαινιγμοί ότι ο πατέρας του Χάρρυ δεν ήταν ο Κάρολος αλλά ο Τζέημς Χιούιτ, με τον οποίο η Νταϊάνα είχε σχέση, βασίζονται στην υποτιθέμενη φυσική ομοιότητα μεταξύ του Χιούιτ και του Χάρρυ.

Ο πρίγκιπας Κάρολος συνέχισε τη σχέση του με την Καμίλλα Πάρκερ Μπόουλς. Η Νταϊάνα ξεκίνησε μια εξωσυζυγική σχέση με τον Τζέημς Χιούιτ. Αυτές οι σχέσεις δημοσιοποιήθηκαν τον Μάιο του 1992 μετά τη δημοσίευση του βιβλίου του Άντριου Μόρτον Diana: Her True Story. Τον Δεκέμβριο του 1992 ο Βρετανός πρωθυπουργός Τζον Μέιτζορ ανακοίνωσε τον «φιλικό χωρισμό» του ζευγαριού στη Βουλή των Κοινοτήτων ενώ το Camillagate δημοσιεύτηκε ένα μήνα αργότερα, στις εφημερίδες. Για 4 χρόνια ζούσαν ως χωρισμένοι μέχρι που πήραν διαζύγιο στις 28 Αυγούστου 1996.

Τα 36α και τελευταία γενέθλια της πριγκίπισσας γιορτάστηκαν στην Tate Gallery.  Τον Ιούνιο του 1997 τα φορέματα και τα κοστούμια της πουλήθηκαν από οίκο δημοπρασιών στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη και τα έσοδα δωρήθηκαν σε φιλανθρωπικές οργανώσεις.

Η Νταϊάνα σχετίστηκε με τον Βρετανο-Πακιστανό καρδιοχειρουργό Χασνάτ Καν και μετά με τον Ντόντι αλ Φαγιέντ, γιο του δισεκατομμυριούχου Μοχάμεντ αλ Φαγιέντ. Δέχτηκε την πρότασή του να συναντήσει την οικογένειά του στη Νότια Γαλλία. Ο Μοχάμεντ αλ Φαγιέντ είχε αγοράσει το Jonikal, ένα γιοτ 60 εκατομμυρίων λιρών που φιλοξένησε την Νταϊάνα και τους γιους της.

Tις πρώτες πρωινές ώρες της 31ης Αυγούστου 1997, σκοτώθηκε όταν ο οδηγός έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου και συγκρούστηκε με έναν πυλώνα στη Σήραγγα Pont de l’Alma στο Παρίσι. Ο Ντόντι Αλ Φαγιέντ και ο οδηγός Ανρί Πολ της Mercedes-Benz, σκοτώθηκαν ακαριαία. Ο σωματοφύλακάς τους, Τρέβορ Ρις-Τζόουνς, τραυματίστηκε σοβαρά, αλλά επέζησε από τη συντριβή.

Η Νταϊάνα μεταφέρθηκε στο ασθενοφόρο SAMU στις 01:18, έφυγε από τον τόπο του ατυχήματος στις 01:41 και έφτασε στο Νοσοκομείο Σαλπετριέρ στις 02:06. Παρά τις προσπάθειες ήταν αργά. Πέθανε στις 04:00.  Ο αναισθησιολόγος Bruno Riou ανακοίνωσε τον θάνατό της στις 06:00 στον Τύπο. Την σορό της παρέλαβε ο Κάρολος και οι αδελφές της.  Tην κηδεία της παρακολούθησαν τηλεοπτικά περίπου 2,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι ενώ η βασιλική οικογένεια επικρίθηκε από τον Τύπο για την αντίδρασή της στο θάνατο της Νταϊάνα.

Μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου, ο σωρός των λουλουδιών έξω από τους κήπους του Κένσινγκτον είχε 1,5 μέτρα βάθος…

1967 Πάμελα Άντερσον, Καναδή ηθοποιός και μοντέλο

1976 Πάτρικ Κλάιφερτ, Ολλανδός ποδοσφαιριστής

1976 Ρουντ φαν Νίστελροϊ, Ολλανδός ποδοσφαιριστής

1977  Λιβ Τάιλερ, Αμερικανίδα ηθοποιός

1979  Χρήστος Χολίδης, Έλληνας τραγουδιστής

1989  Ντάνιελ Ρικιάρντο, Αυστραλός οδηγός αγώνων

ΘΑΝΑΤΟΙ 

1876  Μιχαήλ Μπακούνιν, Ρώσος θεωρητικός του αναρχισμού

1896 Χάριετ Μπίτσερ Στόου, η Αμερικανίδα συγγραφέας της «Καλύβας του Μπάρμπα Θωμά»

1974 Χουάν Περόν, Αργεντινός στρατιωτικός και πολιτικός

1991  Μάικλ Λάντον, Αμερικανός ηθοποιός γνωστός στην Ελλάδα από τα τηλεοπτικά «Μπονάντσα» και «Το μικρό σπίτι στο λιβάδι»

1997 Ρόμπερτ Μίτσαμ, Αμερικανός ηθοποιός γνωστός από ταινίες νουάρ των ’50ς και ’60ς. Το 1999, το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου τον κατέταξε στην 23η θέση στη λίστα με τους 25 μεγαλύτερους σταρ όλων των εποχών.

2000  Γουόλτερ Ματάου, Αμερικανός ηθοποιός  βραβευμένος με Όσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου για την ταινία του 1966 «Ένας υπέροχος απατεώνας». Μαζί με τον Τζακ Λέμον αποτέλεσαν δίδυμο σε 10 ταινίες. Οι νεότεροι τον απόλαυσαν στον «Ντένις τον Τρομερό»

2004  Μάρλον Μπράντο, ένας από τους μεγαλύτερους ηθοποιούς όλων των εποχών. Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου τον έχει κατατάξει 4ο στη λίστα με τους 25 μεγαλύτερους άνδρες σταρ. Κέρδισε  Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου το 1954 για «Το λιμάνι της αγωνίας» του Καζάν και το  1972 για τον «Νονό » του Κόπολα. Αρνήθηκε να παραλάβει το βραβείο, παραχωρώντας το βήμα σε μια εκπρόσωπο των Ινδιάνων για διαμαρτυρία όσον αφορά την κακομεταχείριση των αυτοχθόνων των ΗΠΑ. Θα είναι υποψήφιος για Όσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου στην ταινία «Μια σκληρή λευκή εποχή».

Παντρεύτηκε 3 φορές και απέκτησε 11 παιδιά, από τις συζύγους του, τις ερωμένες του καθώς και από υιοθεσία. Αγάπησε με πάθος την Ταϊτή και έζησε εκεί για ένα μεγάλο μέρος της ζωής του. Τον Μάιο του 1990, ο πρωτότοκος γιος του Μπράντο, ο Κριστιάν, δολοφόνησε τον εραστή της ετεροθαλούς αδελφής του, Τσεγιέν. Καταδικάστηκε σε φυλάκιση 10 ετών, ενώ η Τσεγιέν αυτοκτόνησε σε ηλικία 25 ετών, τον Απρίλιο του 1995.

2018 Τζέσσυ Παπουτσή, ηθοποιός της τηλεόρασης, του θεάτρου και του κινηματογράφου, συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο επί 20 χρόνια.

 

 

 

 

 

 

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

#TAGS:

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο THESSNEWS-DESK

Η συντακτική ομάδα του ThessNews.gr αποτελείται από επαγγελματίες δημοσιογράφους, τα αποκλειστικά ρεπορτάζ των οποίων έχουν αναπαραχθεί από το σύνολο των ηλεκτρονικών και των έντυπων Μέσων ενημέρωσης της επικράτειας.

/ Δείτε ακόμα

RETRO NEWS - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

30.6.20247:15 πμ

    Παγκόσμια Ημέρα Αστεροειδών! Αιωρούνται ή κινούνται στον Γαλαξία εδώ και εκατομμύρια χρόνια, είναι μικροί ή μεγάλοι πάντως όλοι μαζί δεν ξεπερνούν το μέγεθος της Σελήνης!   Ένας έπεσε στο Μεξικό και εξαφάνισε τους δεινόσαυρους. Σαν σήμερα, το 1908

RETRO NEWS - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

29.6.20247:15 πμ

    Αρχίζει σήμερα το Tour de France 2024, η διοργάνωση υπ’ αριθμόν  111, η οποία ξεκινά από την Φλωρεντία της Ιταλίας και καταλήγει στις 21 ιουλίου στη Νίκαια της Γαλλίας. Φέτος για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού, δε

RETRO NEWS - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

28.6.20247:15 πμ

28   Είναι Christopher Street Day, ημέρα ομοφυλόφιλης υπερηφάνειας σε ανάμνηση και προς τιμήν των γεγονότων του «Stonewall Ιnn» στη Νέα Υόρκη. To Stoinewall Inn ήταν ένα gay bar στην Christopher Street του Greenwich Village, ο τόπος που άρχισε το

RETRO NEWS - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

27.6.20247:15 πμ

`   Στις ΗΠΑ είναι Ημέρα Γυαλιών Ηλίου! Από το 1938, είναι και Διεθνής Ημέρα Helen Keller, με πρωτοβουλία του προέδρου των ΗΠΑ Φράνκλιν Ρούζβελτ. Η Έλεν Κέλρ μένει κουφή, τυφλή και δε μαθαίνει να μιλά, μετά από  σοβαρή ασθένεια

RETRO NEWS - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

26.6.20247:15 πμ

    ΓΕΓΟΝΟΤΑ  1498 Οι Κινέζοι εφευρίσκουν την οδοντόβουρτσα. 1541 Ο αιμοσταγής Ισπανός κατακτητής Φρανθίσκο Πιθάρο δολοφονείται στη Λίμα από τον γιο του πρώην συντρόφου του και μετά αντιπάλου του, Ντιέγκο ντε Αλμάγκρο. 1794 Η μάχη του Φλερίς σηματοδοτεί την

RETRO NEWS - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

25.6.20247:15 πμ

    Διεθνής Ημέρα Beatles. Είναι 25 Ιουνίου 1967, όταν τέσσερις νεαροί, ο Paul McCartney, ο George Harrison, ο John Lennon και ο Ringo Starr θα εμφανιστούν για πρώτη φορά στην τηλεόραση, στην εκπομπή «Our World» του BBC, που αναμεταδίδεται

thess

Επικαιρότητα

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή